Banan & Chokladcupcakes och Citron & Halloncupcakes
Jag fick hela två cupcake-böcker i julklapp så när jag och kusinerna skulle bjuda resten av släkten på fika fick det förstås bli cupcakes. Vi passade på och gjorde två sorter medan vi ändå var i farten och såg till att göra en grundsmet som kunde användas till båda sorterna. Kusinerna valde banan & choklad- smak medan jag ville satsa på friskare citron & hallon. Båda gick hem hos släkten.
6 st av vardera sort
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
150 g tärnat rumsvarmt smör
1 ¾ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
Sikta ihop mjöl bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Vispa smör och socker ljust och luftigt med elvisp i en annan skål. Tillsätt äggen ett i taget i smörblandningen och vispa kraftigt mellan varje. Tillsätt de torra ingredienserna i omgångar och vispa på låg hastighet tills allt är blandat. Dela smeten i tvåskålar om du vill göra två sorters cupcakes. Smaksätt smeten (mängen nedan är den vi använde för en halv smet) och grädda sedan i 175 grader i ca 20-25 minuter. Cupcakesen måste svalna innan frostingen

Banan & Chokladcupcakes
Smaksätt smeten med:
1 mosad banan
1 näve mörka chokladknappar eller grovt hackad mörk choklad
Frosting:
Till dessa blandade vi
Philadelphiaost
Hasselnötsmassa
Kakao
Florsocker
Några droppar ovispad grädde för konsistensen

Citron & Halloncupcakes
Smeten smaksatte vi med:
Skal från ½-1 citron
Saft från ½ citron
Ca 20 djupfrysta hallon
Citronen blandades i smeten medan hallonen trycktes ner i formarna, ca 3-4 hallon i varje cupcake.
Frosting
Philadelphiaost
Mosade hallon
Florsocker
Vi garnerade med överblivna citronskivor