Lingonpaj

 

Mamma hade plockat fram lite lingon ur frysen och tänkt göra rårörda lingon… så blev det inte. Vi hjälptes åt att baka en lingonpaj istället. Trots att jag älskar pajer har jag faktiskt aldrig provat att baka paj på just lingon. Det var gott men kanske inte min favorit bland ljuvliga bär att gömma under pajsmulor. Originalreceptet var med ljust muscovadosocker vilket vi inte hade så vi blandade mörkt muscovado med stevia. Ingen aning om det är jämförbart men gott blev det i alla fall. Jag slängde i lite linfrön i smuldegen vilket gjorde den charmigt prickig och bidrog med lite knaster att tugga på.

 

¾ l lingon

¾ dl ljust muscovadosocker

1 msk potatismjöl

100 g kallt smör

3 dl vetemjöl

3 msk linfrön

 

Blanda lingon, socker och potatismjöl och häll upp i en pajform. Blanda smör, mjöl och linfrön till en smulig deg och häll smulorna ovanpå lingonen. Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter. Ät den med vaniljsås eller vaniljglass.


Chokladmousse med rom och smörstekta valnötter


 

Pappa ville ha repris på chokladmoussen jag gjorde till hans födelsedag som dessert idag. Denna gång blev det en annan variant på mörk choklad smaksatt med mörk rom och toppad med grädde och smörstekta valnötter. Riktigt gott! Valnötterna gjorde susen för den här desserten. Jag hade nog kunnat ha i mer rom för den smaken försvann.

 

4-5 portioner

 

100 g mörk choklad, 86 %

2 äggulor

1 äggvita

2,5 dl grädde

2 msk mörk rom

 

Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad.

Vispa äggvitan hårt.

Vispa grädden och blanda i äggulorna.

Blanda i Rom med chokladen. Rör ner lite av grädd- och äggblandningen i chokladen innan du häller chokladen i grädd- och äggblandningen. Vänd sedan försiktigt ner äggvitan i blandningen. Lägg moussen i serveringsglas och låt vila i kylen i minst en timme.

 

Stek några valnötter i rikligt med smör. Var försiktig så de inte bränns. Lägg nötterna att svalna.

Vispa grädde och klicka ovanpå moussen. Toppa med valnötterna

RSS 2.0