Spröda LCHF-knäckebröd

Eftersom jag för tillfället bor hos mina föräldrar blir bakandet en smula LCHF-inspirerat, men vad gör väl det när det är så här gott. Mamma bakade de här knäckebröden för någon vecka sedan och de gick åt i ett nafs så jag provade att baka en ny sats idag. Superlätt och snabbt att röra ihop. Inget kvalande, bara att bre ut på plåten. Bröden blir spröda och lite som kex. Jättegoda med ett tjockt lager färskost på.

 

10 bröd

 

2 msk smör

½ dl krossade linfrön

½ dl mandelmjöl

1 msk sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 ägg

½ tsk salt

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Smält smöret.

Blanda alla ingredienser

Klicka ut 10 runda bröd på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut dem tunt, ca 3 mm. Det går lätt om man använder en bred kniv.

Grädda i ugnen i 20 min. Stäng av värmen och öppna luckan på glänt. Låt bröden stå rostas i 30 min.

Förvara bröden torrt och kallt.


Citronmarängpaj

Det här är en av mina absoluta favoriter. Den är så sötsyrlig, fräsch och underbart god. Den går inte så bra att frysa så bjud in några vänner som hjälper till att kalasa på den. Skulle det bli något över passar det perfekt att njuta av någon dag senare i solskenet med en kopp te och en bra bok.

 

4-6 portioner

 

Pajdeg:

125 g smör

3 dl vetemjöl

3 msk vatten

 

Citronkräm:

3 dl vatten

1 ½ dl socker

6 msk maizena

1 ½-2 citroner, saft och skal

3 äggulor

1 msk smör

 

Maräng:

3 äggvitor

1 dl socker

 

Nyp ihop en pajdeg och förgrädda skalet i 225° ca 10 min.

Koka upp vatten, socker, maizena och citronsaft under omrörning. Rör ner äggulorna i krämen och låt den sjuda under omrörning (använd inte en stålvisp i aluminiumkastrull, då kan krämen bli gråaktig). Blanda sist i rivet citronskal och smör. Låt krämen svalna och häll den i pajskalet.

Vispa vitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner socker och bred marängen över citronkrämen. Sätt in pajen i ugnen på 150° tills marängen fått lite färg, ca 10 min, men passa den för marängen bränns lätt. Njut av den med lite vispad grädde till.


Chokladmousse

För några dagar sedan fyllde min pappa år och då ville jag förstås göra något gott till honom. Eftersom han äter enligt lchf fick det bli en chokladmousse hämtad från Annika Dahlqvists ”LCHF snabbt och enkelt”.  Den fick en precis lagom sötma och fin konsistens så den kommer nog att göras flera gånger. En klick vispad grädde och några hallon på toppen blev pricken över i:et.

 

4-6 portioner

 

150 g mörk choklad, gärna 70-80 %. Jag använde 100 g 55 %-ig och 50 g 86 %-ig choklad.

2 äggulor

1 äggvita

3 dl grädde

 

Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad.

Vispa äggvitan hårt.

Vispa grädden och blanda i äggulorna.

Rör ner lite av grädd- och äggblandningen i chokladen innan du häller chokladen i grädd- och äggblandningen. Vänd sedan försiktigt ner äggvitan i blandningen. Lägg moussen i serveringsglas och låt vila i kylen i minst en timme.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0