Chokladcupcakes i fäboden

 

Min kusin och hennes pojkvän ringde och tyckte jag skulle följa med ut på svampplockning så vi tog med svampkorgen och våra farmödrar ut i skogen på kantarelljakt. Inte en enda kantarell i sikte men en hel del blåbär fick föjla med hem. De kanske det blir något smaskigt av senare som dyker upp på bloggen. Efter en tur i skogen fikade vi på fäbodstugans veranda. Mitt bidrag till fikat blev de här cupcakesen som jag svängde ihop av muffins jag hittade i frysen. Serverades med milsvid utsikt över Orsasjön och Siljan.

 

Muffins:

Chokladmuffins

 

Frosting:

 

Cream cheese

Florsocker

Kakao

Kaffelikör

 

Jag har faktiskt ingen aning om hur mycket av varje jag hade I frostingen. Blanda och smaka tills det är gott. Jag ganerade med en valnöt på toppen.

 

Ibland är det bra att man har bakat innan...


 


Hallonpaj

 

Jag tänkte lämna ett bidrag till Månadens sötsak  som den här månaden har temat hemifrån.

Eftersom jag i tre år har pluggat i Uppsala har det blivit mitt nya hem. Den här pajen bakade jag som dessert till en middag med mina vänner en av de sista kvällarna vi var samlade i stan allihop. Därför får den representera hemifrån för mig nu när jag återvänt till de blånande bergen intill Siljan. En vanlig smulpaj med lite extra piff i smaken från mandelmassan. Så himla enkelt och gott, länge leve smulpajen. Det var en god paj och en mysig kväll tillsammans.

Pajen bakades lite på en höft så måtten är ganska oexakta.

 

Hallon

Knappt ½ dl socker

100 g mandelmassa

 

100 g smör

2 msk socker

1,5 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

 

Fyll en pajform med hallon.  Strö över socker över hallonen och riv över mandelmassa.

Smält smör och rör i socker, havregryn och vetemjöl så det blir en smulig massa. Häll smulorna över hallonen och grädda pajen i 15-20 min i 225 grader.

Vi åt pajen med ovispad vaniljsås och rövarhistorier.

 

Gräddtårta med jordgubb och lime

Mormors 80-årstårta

 

För att fira mormors 80-årsdag bestämde vi, hennes barn och barnbarn, oss för att ordna en överraskningsfest. Medan mormor och morfar rövades bort och fick åka båt med några av barnbarnen ordnade vi andra festen hemma hos dem. Mitt bidrag blev bland annat den här tårtan. Under ett gräddigt yttre samsas somriga jordgubbar med fräsch lime. Det blir en härlig twist på den klassiska jordgubbsgräddtårtan. Jag provade att dekorera tårtan med en spritsteknik jag hittade på någon av de bakbloggar jag surfat runt på. Det var enkelt och imponerade på släkten.

 

Tårtbotten:

3 ägg

3 dl socker

1 dl varmt vatten

3 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

 

Fyllning:

500-750 g jordgubbar

Rivet skal av 1 lime

Socker

Balsamvinäger

Jordgubbsmousse

 

Garnering:

Ca 5 dl vispgrädde

Jordgubbar

Citronmeliss

 

Tårtbotten:

Smörj formen och bröa med vetemjöl. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det varma vattnet mot slutet av vispningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175-200 grader tills kakan inte är kladdig i mitten, ca 30 min. Låt kakan svalna och skär i tre delar.

 

Fyllning:

Vispa jordgubbsmousse efter anvisningar på paketet (Jag brukar använda Ekströms jordgubbsmousse med yoghurt som vispas upp med mjölk och stelnar i kylen)

Mosa jordgubbar och blanda med rivet limeskal, socker och balsamvinäger. Smaka dig fram till en god blandning.

Lägg hälften av de mosade jordgubbarna på den nedre tårtbottnen. Bre ut hälften av moussen över jordgubbarna. Lägg på nästa lager tårtbotten och upprepa fyllningen. Avsluta med sista tårtbottnen.

 

Garnera:

Spackla tårtan med vispgrädde för att få den slät. Fyll en sprits med resten av grädden, använd en rund tyll. Spritsa bollar på kanten av tårtan, använd en tesked till att dra ut halva bollarna. Spritsa nya bollar i ”svansen” som blir efter föregående boll. Fortsätt hela vägen runt tårtan. Du spritsar således en lodrät rad i taget. Ovanpå har jag lagt färska jordgubbar och citronmeliss.

 
 
 

Chokladcupcakes med lemoncurdgrädde


 
 
 

Igår kom min kompis Anna på besök och hälsade på mig och fölungen ute i hagen. Det var länge sedan jag såg henne så det var jättetrevligt att hon kom. Jag bakade några cupcakes som vi mumsade på när vi fick nog av regnet. Det blev vanliga chokladmuffins som jag toppade med en lemoncurdgrädde för att pigga upp dem lite. Jag strödde lite hackad mandel på toppen.

 

Ca 20 muffins

70 g smör

2 ägg

2 dl socker

1 ¼ dl mjölk

3 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

3-4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

 

Grädde

Lemoncurd

 

Smält smöret.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och det avsvalnade smöret.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och blanda sedan ner det i äggsmeten.

Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda i 225 grader i 10 min.

Låt muffinsen svalna. Vispa grädde och blanda med lemoncurd. Smaka dig fram till vilka proportioner du gillar. Toppa muffinsen med grädden.

 

RSS 2.0